(Efter en fjärdedel av boken)

  1. ”Vi lever vårt bästa liv idag”säger man i stödgruppen. Hur tolkar du det? Håller du med?

 

”Det är ett sätt att säga att vi lever just nu, idag, och tar allt steg för steg. Och det är ett fint ordspråk, det har hjälpt så många ungdomar som har olika sorters ångest.”

 

“Det är som att säga att man lever nu att man inte ska leva i minnen eller i framtiden utan att det viktigaste är att leva nu”

”Jag tolkar det så att eftersom alla i denna stödgruppen har en sjukdom så vet man aldrig när man börjar må sämre, så man ska leva livet/så bra man kan nu.  Jag håller med dom för kanske när man börjar må sämre, kommer man känna att det är massa saker man missat göra men vill göra”

”/…/de vill att man ska ta tillvara på livet och inte slösa bort en ända dag då många är allvarligt sjuka i stödgruppen. Många som inte är sjuka kanske tar saker och ting för givet. Därför håller jag absolut med om att man alltid ska försöka sträva efter att försöka leva ett så bra liv som möjligt i nuet och inte bara sträva framåt. ”

” Jag tror de menar att man ska ta vara på livet – speciellt nu när de i stödgruppen lider av cancer. Det är då man blir medveten om att livet kan slockna när som helst, och risken är större såklart om man har cancer. /…/. Jag håller till viss del med, att man ska ta vara på livet, men meningen kan inte stämma alltid. Man kan ju ha en dålig dag, eller för vissa som har cancer så kan det kännas jobbigt och deprimerande att höra det.  ”

” Man lever bara en gång. Man har bara ett liv. Därför lever vi vårt bästa liv idag, det kanske inte kommer något imorgon. Man måste ta vara på varje sekund. Leva sitt liv fullt ut, förverkliga sina drömmar. Göra sitt liv till det bästa. /…/  Men hur tar man vara på varje sekund? Tiden går så fort… ”

“Jag tror att de menar att ska leva i nuet och att de inte kan ändra på det de blivit drabbade av. Att de inte heller ska tänka på konsekvenser som kan ske. Att de inte heller ska behöver bry sig om så mycket annat än sig själva.”

”Jag tror att man menar att man ska leva det bästa man kan just den dagen för man vet aldrig om det kommer en dag till. Just i deras fall så kan det vara väldigt svårt att veta att man kan uppleva imorgon också…”

”Jag håller med. För dessa cancerpatienter med nära döden upplevelse /…/inget annat val än att ta dagen som den är. De måste, hur dålig dagen är, /…/ ta vara på de som de har, för det kanske inte kommer en morgondag. Och de måste även påminna sig om detta, för faktumet att de kanske kommer dö imorgon är både en motiverande och deprimerande tanke. De måste uppmuntra varandra att ta dagen som den kommer, och inte låta cancern döda dem innan den dödar dem”

 

 

  1. Välj en ellerett par ”starka rader” dvs meningar som du reagerar särskilt på. Varför valde du dessa meningar? Vad tänker du på när du läser dem? Kan du relatera till dig själv?

Jag är rädd för att bli bortglömd ” /…/jag valde den meningen /…/ för det kan vara min största rädsla ibland också att känna mig bortglömd …”

 

”på senvintern mitt sjuttonde levnadsår kom min mamma fram till att jag var deprimerad”                                     Denna meningen tycker jag är väldigt hemsk eftersom att hon har lungcancer kanske dör och det sista hon ska uppleva är att vara deprimerad. Jag tycker hon ska gå ut och leva livet, hon ska uppleva och göra roliga saker för det kan vara hennes sista tid i livet.

 

”Okej,” sa han efter en evighet. ”Kanske okej kommer att bli vårt alltid.” ”Okej”, sa jag. (s.78) :                                                       /…/jag tyckte att det var en fin tanke att säga ”okej” eftersom Isaac och Monica sa ”alltid”. Ordet ”okej” blir Hazels och Augustus nya grej.  När jag läser det blir jag glad för att det var gulligt sagt av Augustus. Jag kan relatera den här grejen med att säga eller göra något som är lite extra speciellt med en eller flera kompisar. Det känns som om det stärker bandet mellan varandra och skapar en härlig stämning.

Ibland tar osteosarkomet en arm eller ett ben ifrån en, bara för att kolla in en. Sedan, om den gillar dig, tar det resten.”:  Jag valde den meningen för att författaren försöker berätta hur det är../. Jag tänker på sjukhus där folk sitter i rullstol med bara ett ben/arm, personer på stan som tigger efter pengar och har förlorat benet genom att ha trampat på en bomb eller annat.

 

Först sköldkörteln, nu med en imponerande och sedan länge bofast stellitkoloni i lungorna”. (sid 13).                                 Detta tycker jag är en stark mening tycker jag för att han har det tufft med sjukdomarna. Sedan säger han att han mår helt okej.

 

Jag vill minimera antalet dödsfall som jag är ansvarig för”, säger Hazel. (s. 35)                                                                                 /…/ Det är alltid så jag har resonerat. Jag har alltid sagt att jag inte vill äta djur, när jag lika gärna kan äta något som inte lever. Jag gillar inte att äta oskyldiga djur som också har ett liv. /…/ En annan stark rad jag valt är: ”Oro är ännu en biverkning av döendet”. (s. 70)  Jag reagerade när jag läste den meningen. Den kändes så sorglig och obehaglig. Så overklig, men på samma gång väldigt verklig. Jag har svårt att få ner på papper vilka känslor jag känner när jag läser den. Men jag ryser inombords.

 

Jag tror inte att alla får behålla sina ögon eller inte blir sjuka eller vad det nu kan vara, men alla borde få äkta kärlek och den borde vara minst lika länge som ens liv”: /…/det är en väldigt stark mening där Isaac beskriver sina känslor och hur han exakt vill att kärlek skall vara. /…/ Sedan säger han också att han tänker mer på Monica än vad att han gör på sitt öga. /…/ han har så stora känslor för en person som själv inte svarar. Att han tänker mer på henne än sina ögon betyder också att han skulle offra sina ögon för henne.

 

” En av de största sakerna som jag hela tiden reagerar på, är Augustus desperata vilja att sätta ett märke på världen, hur fruktansvärt och besinningslöst rädd han är för att bli bortglömd. /…/t det finns så många personer som är fixerade vid idéen om att lägga sitt påverka på världen,/../. Alltså, ärligt talat så reagerar jag på varje filosofiska mening som finns i denna boken. Jag reagerar på hur onaturligt visa karaktärerna är med tanke på sin ålder, jag reagerar på Peter Van Houtens tankfulla ord om felen i våra stjärnor och den underliggande hinten om hur det finns en skillnad mellan att leva och att bara existera”

 

”jag är en granat och förr eller senare exploderar jag”: jag känner att det är bland de viktigaste meningarna eftersom att det är titeln på boken

 

”OCH SÅ BRA KAN DET GÅ FÖR ER ALLA”:  jag valde denna meningen eftersom jag tycker att det är så sant i vilket sammanhang man än är i.

Det är en förbannat sorglig gungställning”(s. 127)  :   Ibland kan gamla saker bara vara sorgliga och påminna dig om en tid som man inte vill uppleva igen eller något som kunde vara men inte är och det kan vara väldigt deprimerande.

 

4. Varför är det svårt för Hazel att umgås med sin kompis Kaitlyn nu? Vad säger Hazel själv och vad tror du?

”Hazel upplever det lite som att hon och Kaitlin lever i olika världar. Hon har hoppat av skolan /…/ och det blir svårt och jobbigt att hålla kontakten. Det skulle inte kännas lika naturligt att prata med henne mer /../då hon hela tiden behövde fejka hur hon mår. Hazel tycker det känns jobbigt att tala sanning om att hon faktiskt har ont då hon känner att Kaitlin själv kanske skulle må dåligt och vilja hjälpa till. /…/hon kan tycka det blir påfrestande när många nyfikna som främst står nära henne vill veta hur det går, /…/Jag tror att hon för det mesta bara vill komma bort från cancern. Därför tror jag och upplever att hon gillar att vara med Augustus eller andra i stödgruppen som själ råkat ut för cancer.”

 

” Det är svårt för henne att umgås med Kaitlin eftersom Kaitlin inte har en dödlig sjukdom som ger henne svårigheter och saker man inte kan göra i livet. ”

 

Min tanke om det är att Kaitlin inte förstår hur Hazel för hon kan inte relatera till vad som Hazel känner eller gör och hon tänker alldeles för mycket om vad hon ska säga eller göra för att inte såra Hazel men hon tänker alldeles för mycket /…/ istället för att bara släppa till det lite och se om det går att ha det som innan Hazel fick såna cancerproblem…”

 

”Det är svårt för Hazel att umgås med Kaitlin nu eftersom hon tycker att hon glidit ifrån Kaitlin för att de inte har umgåtts så mycket nu /…/ vilket gör att det känns som att hon inte känner henne längre”.

 

 

  1. Varför ärIsaac så otroligt orolig hemma hos Augustus? Han har ju inte opererats än…

”Hans flickvän har gjort slut eftersom hon inte klarar av att vara tillsammans med någon som kommer att bli blind så småningom och hon kände inte att hon skulle kunna hantera att göra slut med en blind kille.”

 

” För att hans flickvän Monica har gjort slut med honom för hon skulle inte klara av att ha en pojkvän som var blind. Och då känner man såklart inte så bra om man ska bli blind och ens flickvän lämnar än mitt i det svåra för att hon inte klarar av det själv.

Många som har dödliga sjukdomar säger det inte till sina nära och kära. För att många tycker det jobbiga är att se andra som blir ledsna av sin sjukdom. ”

 

”För hans ”livskärlek” har gjort slut med honom bara för att HON kunde inte kunde hantera att han blev blind.”

 

”/…/ Det känns även lite som om allt med shopping grejen är för att få Hazel på andra tankar och lite pga av att Kaitlin inte vill prata om känsliga ämnen.”

 

”Denna frågan är ju självklar. För det första så vet han att han lever i en kropp som snart inte kommer att kunna se. Tänk på det en sekund. Försök föreställa dig hur det är att leva med vetskapen om att du om några dagar aldrig kommer att kunna se dina föräldrar igen. Du kommer aldrig att kunna se naturen eller vattenfall, kanske bäckar som rinner genom skogar. Du kommer aldrig att få se dig själv i spegeln, eller ens kunna tolka folks blickar, hur de tittar på dig eller vad de gör bakom din rygg. Sedan så finns det ju den praktiska bristen i att vara blind. Hur du måste känna dig fram varje gång du ska röra dig eller hämta någonting. Du skulle inte kunna göra någonting själva och du måste lära dig att läsa på ett helt nytt sätt. En annan sak som Isaak är arg över är hur cancern tar över hans liv. Hans flickvän lämnar honom för att hon inte kan orka med att vara tillsammans med en kille spm inte kan se. Han vet att hans liv inte bara nedsätts av cancern, utan nu också synen.”