Fråga 1. Vad tänker du om att läsa en bok som handlar om dödssjuka ungdomar? Hur känns det för dig? Har du någon egen erfarenhet av ämnet (döden), som du vill dela med dig av?

” Jag tycker såklart att det är ett tungt ämne men det känns ändå viktigt. Man får liksom påminna sig själv om att ta vara på livet, och uppskatta det man har. Jag tror att det kan vara bra att se hur andra har det och få se hur de tacklar en sådan situation.”

 

”Jag tycker att det är ett känsligt ämne som kommer att väcka många olika känslor t.ex. kärlek, sorg och svek. Det känns bra men sorgligt.”

 

”Det är något som jag aldrig har upplevt eller varit med om men det kommer bli intressant att få vara med och uppleva hur det faktiskt är, med den här boken.”

 

”Jag tycker det ska bli spännande att få höra om deras vardag och hur man resonerar när man är dödssjuk. Jag har ingen riktig erfarenhet av döden själv och det är jag väldigt tacksam för. ”

 

” det är ett ämne som är nödvändigt för en person i allmänhet att reflektera över, /…/Det är nödvändigt att veta hur det faktiskt finns personer precis som du och jag här i världen som just nu ligger i en sjuksäng och går igenom eftereffekterna av medicin som förhoppningsvis kommer att rädda deras liv, men som troligtvis kommer att dö om ett par månader. Visst, vi andra kan aldrig förstå hur…”

 

” Jag tycker det är lite hemskt för på något sätt kommer man att gå igenom det här med ungdomarna och vara på deras sida men ändå inte. ”

 

”Jag tycker detta känns tungt, annorlunda och tråkigt tyvärr för det inte alls är något i den genre jag gillar, men vi får se.  Jag kanske tycker den är bra och jag kanske tycker den är dålig.”

 

” Jag tror att det kommer kännas ganska jobbigt /…/ så börjar man verkligen känna sig som den som utsätts för detta och man börjar bry sig eftersom boken till slut känns verklig/…/ när man läser en bok så känns det som man själv upplever detta och det är det som är lite jobbigt men samtidigt häftigt som om man upplevde ett extra liv när man läser en bok.”

 

” Jag tycker det verkar spännande att veta hur det känns för dom eftersom jag inte har en dödlig sjukdom så kan det var intressant och spännande att veta hur det känns. Men det kan ju vara lite sorgligt att läsa om det också. ”

 

” Jag tror att det kommer att bli spännande att läsa om en bok där man inte vet vem som kommer dö eller när dom kommer att dö.”

 

”Jag tänker lite olika tankar. /…/ Jag brukar inte läsa sorgliga böcker, så det är bara för mig att testa.”

 

” Vad jag tycker om att läsa om dödssjuka. Jag tycker det är bra eftersom du får ett perspektiv om hur livet egentligen eftersom det är inte alltid lyckligt, fast man vill det.”

 

” Jag tänker att det ska bli intressant att få veta hur hemskt andra kan ha det. /…/ Jag som person gillar inte att prata hemska och negativa saker utan fokuserar på det som är bra. Jag …lever i nuet.”

 

” Jag tycker det låter sorgligt och jag tror inte det är så trevligt att läsa om ungdomar som vet att de ska dö.”

 

” Det känns ingenting, jag bara läser och tycker det kanske är lite sorgligt och så, men ingenting annat.”

 

” Jag tycker att det verkar tråkigt att läsa om det och det kommer inte att bli så kul att läsa om sjuka ungdomar. Det skulle vara roligt att läsa om något kul.”

 

”Jag har varit med om att en person jag känner har gått bort och jag vet hur den tomheten känns när man själv vet att personen inte finns och att man aldrig kommer träffa personen igen.”

 

” Jag tänker att man kommer få ett nytt perspektiv på livet och att man själv har det ganska bra, till skillnad från karaktärerna i boken.”