Fråga 6: Vilken är den viktigaste händelsen så här långt, tycker du? Varför är just den viktig för boken?

”Att de åkte till Amsterdam. Eftersom det var mycket som hände då de fick träffa författaren av deras favoritbok och inse att han var en skitstövel och att hazel fick reda på att augustus skulle dö. ”

” Jag tycker att den viktigaste scenen var när augustus dör eftersom han är en av de viktigaste karaktärerna. Nu när han är död så blev det väldigt sorgset”

”Den viktigaste händelsen som sker i boken är nog faktiskt när Augustus dör. Jag tycker så för att det är en väldigt stor och oväntad händelse som man verkligen inte tror ska ske. De skapas en oväntad känsla eftersom man hela tiden tror att Hazel kommer gå bort först eftersom hon hade betydligt mindre chans att överleva än vad Augustus hade. Om boken hade slutat med att båda hade överlevt så tror jag inte boken hade varit så speciell. Eftersom de flesta böcker slutar lyckligt. Handlingen i den hör boken är väldigt lycklig genom den största delen av den, och med en väldigt hastig död av en huvudkaraktär bryter det väldigt mycket mot de andra böckerna. Därför är den händelsen viktig för boken. ”

Fråga 7: Citera en eller ett par nya starka rader och förklara varför du valt just den/dem samt hur du själv kan relatera till det som sägs.

”Då kom mina föräldrar in och såg ut som om de väntade sig det värsta, och jag bara nickade och de föll i varandras armar och upplevde säkert mitt i medkänslan den fasa som tids nog skulle drabba dem själva.”

”En stark mening för mig som jag hittade var ”jag kanske borde ha varit lite orolig” denna mening är viktig för mig på grund av att det är lite så jag lever, eller jag uppfattar det så i alla fall. Jag gör ofta innan jag tänker vilket kan vara bra men samtidigt dåligt. Man lever livet och känner adrenalin som får en att känna att man lever men det kan också gå fel om det är lite för dumt som att hänga utför balkongen bara för att känna den adrenalin känslan. När man gjort en sån här grej som att hoppa från tian ner i vattnet eller balansera på metallstång över ett stup får man den här känslan som gör att man känner att man lever och sånna här grejer älskar jag att känna.”

”Tumörerna är gjorda av mig” jag känner att detta är en stark rad eftersom att det krävs mod för att säga något sånt hemskt om sig själv.

Fråga 8: Bokens titel är ju ”Förr eller senare exploderar jag”. Vad anser du om den titeln? Gäller den mest för bokens huvudkaraktär eller för flera av bokens karaktärer?

”Jag anser att titeln får en att undra vad det handlar om. Titeln skulle passa till mycket. Men till den här boken passar den till att Hazel kämpar men orkar snart inte mer. Och kommer explodera för allt hon håller inne. Jag tycker meningen gäller för alla som är inblandade tillsammans med en person som har en sådan sjukdom. Nästan alla som är med I boken då. För det är också jobbigt att känna eller vara familj med någon som kämpar och plågas av en sjukdom. Bokens huvudkaraktär för mig är det som boken cirkulerar kring. Boken är ifrån Hazels tycken och tankar. Man kan säga att boken är ur hennes ögon och vision. ”

”Jag tycker titeln är bra eftersom Hazel uppfattar sig själv som en granat som förr eller senare kommer explodera. Det passar till innehållet eftersom metaforen kan stämma in mycket på folk med cancer som känner att de inte vill att döden ska vara så oförutsägbart, och att den här ”explosionen” kommer göra andra skadade, inte fysiskt får vi hoppas, men psykiskt inne i hjärtat när en nära dör.

Granat-Hazel har ingen lust att skada andra eller dö i förtid. Därför gör hon ett försök att motstå Gus så att han inte ska kunna förlora henne, för man kan ju inte förlora någon om man ändå aldrig har haft den? /…/

Hazel ville ingen illa helt enkelt. Många i boken som lider av sjukdomar kan förmodligen känna lite på samma sätt. När som helst kan jag dö, och mina nära kommer må dåligt av det.

En av de som kan relatera till det är Augustus när han blev dålig igen. Han sa det inte till Hazel förrän de var i Amsterdam. Jag tror det var för att han inte ville påminna Hazel om att han också är en granat som kan explodera förr eller senare. ”

(Frågor, när du har läst ut bokenJ

Fråga 9: Vad betyder litteraturen i Hazel och Gus förhållande, tänker du?

 ”Dom återkommer alltid till dikter eller romaner vad dom än gör till slut. Båda verkar gilla litteratur och dikter så jag tror det har varit väldigt viktigt. Jag tror också det hjälper dom genom svåra tider. Det blir som om vad dom än gör så ska dom göra en fin och vacker mening av det./…/.”

”jag tror att litteraturen har en ganska stor betydelse i förhållandet, eftersom de flög till Amsterdam på grund av litteraturen och resan betydde mycket i förhållandet eftersom de gick igenom viktiga moment tillsammans i Amsterdam.”

”Jag tror att litteraturen betyder väldigt mycket för dem. Så tror jag eftersom: när de börjar läsa dessa böcker så faller de in i litteraturens värld. När de läser hamnar verkligheten utanför deras tankar och de glömmer helt bort sin omgivning. Alla deras tankar fokuseras då på boken och inte på cancern så dehar. Böckerna får dem att försvinna från verkligheten och stänga ut alla andra bekymmer. ”

”Jag tänker mig att kulturupplevelsen är viktig för dem och kan funka lite som medicin, att komma i kontakt med förträngda känslor och få en att känna något annat en rädsla och sorg över sig själva för en stund, när båda har det väldigt tufft med cancern.”

”Jag tror att båda blir starkare på något sätt med hjälp av dikterna. När de tänker på dikterna kanske de slutar tänka på att de är svårt sjuka båda två och att de blir gladare. ”

 Fråga 10. Hazel kunde dikten ”Den röda skottkärran” av William Carlos Williams, och läste den för Augustus i ambulansen: ”Så mycket beror/på en/ röd skottkärra/ glaserad med/ regnvatten/ bredvid de vita hönsen.”  Hur uppfattar du dikten och vilken betydelse fick den möjligen för Gus i ambulansen?

” Jag uppfattar den här dikten på så sätt att skottkärran är en person, en helt vanlig person. Detta regnvatten som dock glaserar skottkärran är alla problem som omringar personen. I Gus fall kan regnvattnet för honom vara cancern som hela tiden omringar honom och är svår att få bort och när vattnet från skottkärra försvinner problemen. Dessa vita höns uppfattar jag som de friska personerna som inte omringas av större problem överhuvudet taget. Just att de är vita är för att kontrasten mellanakten röd och vit är väldigt stor.”

”Jag tror att hon försöker uppmuntra Gus få honom på andra tankar istället för att ligga och bara tänka på hur ont man har. Istället kanske han ser den röda skottkärran framför sig med de vita hönsen. Det har nyss regnat och det är jord i skottkärran något för att Gus ska sväva iväg i tankarnas värld ”

”När det gäller dikten så tror jag att den inte är så betydelsefull, och att ett är poängen. Du har läst alla dessa berättelser om filosofiska tankar om vad som finns utanför universum, varför man lever, men egentligen så är det så mycket som beror på våra människors obetydliga liv. Det jordiska, vardagliga detaljerna som visar hur världen fungerar, att allting inte har en betydelse, ingen mening. Och det är det som dikten betyder för mig. Det mänskliga, det jordiska och den vardagliga skönheten. Och för Augustus så tror jag inte att det var själva dikten som var det viktiga. Det var bara faktumet att Hazel, hans stora ödesbestämda kärlek, satt och läste upp den.”

”Jag tycker att dikten som Hazel läste när Gus låg i ambulansen, på sin dödsbädd, var något speciellt och fint. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, men jag tänker att Hazel gjorde det bästa hon kunde i situationen.”

”Den dikten som Hazel pratade om den tror jag handlar om att det minsta kan ha stor betydelse och Augustus kan ha tolkat den annorlunda men jag tror nog att det fick han att skriva till van Houten och det gjorde så att Hazel kunde läsa dom sista sidorna”

Fråga 11. Beskriv mötet i Amsterdam, mellan Hazel, Gus och författaren till Peter van Houten. Varför blev mötet som det blev, tror du?

”Jag tror det blev så för Houtens assistent bestämde mötet utan Houten och då blev Peter och vägrade vara vänlig och ungdomarna kände sig nog inte så välkomna och lurade.”

”Jag ser att det blev något slags missförstånd och dom hade väldigt stora förväntningar om Peter van Houten. Mycket kan se annorlunda ut i bara text men i verkligheten var det helt annorlunda. Peter var en person som hade problem med alkohol och det ändrar hur personer beter sig. Men Peter var också en rätt ledsen person efter händelsen med sin dotter.

”Eftersom Peter van Houtens dotter hade dött vid tidig ålder och Hazel kom klädd som henne så väckte det nog många känslor hos honom och då blev han nog inte lika trevlig, jag tror att Hazel och Augustus kände sig lite besvikna av mötet men dom kunde inte ha vetat om hans liv vad han hade gått igenom ”

Fråga 12. Slutade boken som du trodde? Hade den kunnat sluta på något annat sätt? Hur, i så fall?

”Berättelsen slutade inte som jag trodde den skulle sluta. Jag trodde den skulle vara lika (obvious) som alla andra böcker är. Jag trodde att Hazel skulle dö innan Gus. Dock tror jag att Gus också skulle bli väldigt sjuk och att sedan dö av att inte ha något särskilt att leva för. Eftersom kärleken mellan dem inte var någon vanlig tonårskärlek. De älskade verkligen varandra. Utan varandra så blir de som ett flygplan utan vingar.”

”Ja, jag visste hur den skulle sluta. Men om jag inte hade vetat om slutet så hade jag förmodligen trott att Augustus skulle dö ändå eftersom han hade ju problem med höften.

Boken hade kunnat sluta lyckligt – men det kanske inte skulle vara lika verkligt. Alla slut kan inte vara lyckliga, så är det bara. ”

”Jag tyckte om slutet även om jag inte hade förväntat mig det. Även om det var sorgset på ett sätt och man liksom påminde sig själv om att han hade gått bort i slutet så kändes det ändå hoppfullt. Brevet som hon fick kan hon bära med sig hela livet till minne av Gus som är skrivet från hans hjärta till Hazel.”

”Jag trodde själv att boken skulle sluta som i ” Ett storslaget lidande” som Hazel och Gus tyckte om: Mitt i en mening. Jag tycker det hade passat eftersom livet faktiskt slutar i en mening vilket också skulle stärka budskapet att ta vara på livet och aldrig ta saker och ting förgivet.”

”Boken hade kunnat sluta lyckligt – men det kanske inte skulle vara lika verkligt. Alla slut kan inte vara lyckliga, så är det bara.”

”Både ja och nej och jag ska berätta varför. I början när vi fick reda på vad boken handlade om och vilka som var huvudkaraktärerna trodde jag att Hazel, men jag började mer och mer tänka på att hur ofta är det att huvudkaraktären dör mitt i handlingen. Det brukar inte hända så ofta, så det var ganska osannolikt. Men efter vi hade sett filmen med någon dam som pratade om boken och det första hon sa var att ”man trodde ju att det var Hazel som skulle dö men det blev han istället” och jag upplever att det spoilade boken lite och jag blev lite upprörd över det och tyckte att det förstörde lite med meningen av boken.”

”Om jag hade skrivit boken skulle jag avslutat den medan dom båda lever. Då skulle läsarna få själva tänka ut ett slut av boken. Men jag tror att det är det sorgliga slutet som gör boken så fin. Det är slutet som på något sätt gör att den blev så uppmärksammad. Det är slutet som ger boken sin briljans och utstrålning.